12 عادت بد رانندگی که به خودرو آسیب میزند

آیا عادت های رانندگی شما تاثیر بدی بر روی خودروی شما خواهد داشت؟ بیاموزید که آنها چه هستند، چه آسیبی وارد میکنند و چگونه میتوانید از آنها جلوگیری کنید.
ما فهرستی از 12 عادت بد رانندگی که ممکن است به وسیله نقلیه شما آسیب بزند جمع آوری کردهایم – عادتهایی که ممکن است شما حتی متوجه نباشید که آنها را انجام میدهید.
تعویض دنده برای کاهش سرعت
تعویض دنده برای کاهش سرعت در حالی که هنوز دور موتور بالا است میتواند به پیشرانه شما، به خصوص گیربکس آسیب برساند.
استفاده از دنده برای ترمز در هنگام سفر، به خصوص در سرعت های بالاتر، می تواند طول عمر موتور شما را کاهش دهد، بنابراین استفاده آرام از پدال ترمز بهترین روش برای این کار است.
بهترین کار این است که فاصله مناسب با خودروی جلویی خود را حفظ کنید و با سرعت مجاز حرکت کنید تا نیازی به ترمزهای ناگهانی و شدید نباشد.
استراحت دادن دست روی دنده
به عنوان فردی که در حال یادگیری راننندگی است، احتمالا مربی شما به شما گفته است که همیشه هر دو دست خود را روی فرمان نگه دارید، اما بسیاری از ما بعد گذراندن دوره آموزشی و قبول شدن در آزمون رانندگی این کار را انجام نمیدهیم و عادتهای بدی را در رانندگی خود ایجاد میکنیم که یکی از آنها استراحت دادن دست روی دنده است.
آیا میدانستید این کار به جعبه دنده خودروی شما آسیب میزند؟
اگر دست خود را روی دنده قرار دهید باعث ایجاد فشار به چرخ دنده خواهید شد و این کار موجب فرسایش زودرس خواهد شد که در آینده مشکلاتی برای شما به وجود میآورد از جمله جا نخوردن درست دنده.
در دفترچه راهنمای برخی خودروها شدیدا تاکید میشود که دست خود را روی دنده قرار ندهید، حتما دفترچه راهنمای خودروی خود را مطالعه کنید.
شتاب گرفتن در دنده بالا
بسیاری از خودروهای مدرن دارای چراغ نشانگر تعویض دنده هستند که به شما توصیه میکند چه زمانی دنده را کم یا زیاد کنید.
اینها معمولا برای صرفهجویی تنظیم میشوند، بنابراین اغلب برای به حداکثر رساندن کارایی کوتاه مدت تغییر میکنند.
با این حال شما باید به چراغ هشداره دهنده تغییر دنده توجه کنید و در صورت لزوم آن را تغییر دهید.
شتاب گیری در دورهای پایین یا در دنده خیلی زیاد به این معنی است که موتور سختتر کار میکند و فشار غیرضروری به موتور وارد میکند. اگر هنگام سرد بودن موتور به شدت شتاب بگیرید، ممکن است احتمال فرسودگی و پارگی را نیز افزایش دهید، زیرا روغن به دمای معتدل برای کارکرد مطلوب خود نرسیده است.
این امر به ویژه در هنگام حمل بارهای سنگین یا هنگام بالا رفتن از تپه مهم است.
اضافه بار خودرو
کاری که اغلب هنگام جابجایی خانه یا رفتن به مسافرت انجام میدهید.
خودروهای مدرن برای حمل بارهای سنگین طراحی شدهاند، اما این بدان معنا نیست که میتوانید هر مقدار باری را با خودرو جابجا کنید.
دفترچه راهنمای خودرو اغلب مقدار بار مجاز را اعلام میکند و با توجه به آن میتوانید وزن مقدار باری را که جابجا میکنید کنترل کنید تا از آسیب رسیدن به خودرو جلوگیری کنید.
هر چه وزن بیشتر باشد، فشار بیشتری به ترمز، سیستم تعلیق و موتور وارد میکنید.
همچنین شایان ذکر است که گذاشتن اقلام غیر ضروری – مانند چوب گلف یا وسایل باشگاه در صندوق عقب ماشین شما – فشار بیشتری بر قطعات خودرو وارد نمیکند، بلکه بر مصرف سوخت خودرو و احتمالاً خروجی آلایندههای خودرو تاثیر میگذارد.
بنابراین توصیه میشود اقلام غیرضروری را در خانه بگذارید و سعی کنید تا حد امکان سبک سفر کنید.
تعویض دنده از درایو به دنده عقب قبل از توقف
تعویض دنده بین دنده عقب و درایو (و بالعکس) در خودروی مجهز به گیربکس اتوماتیک برای گیربکس واقعاً بد است.
تعویض دنده قبل از توقف بعلاوه دیسکها و لنتهای ترمز که موارد قابل تعمیر هستند، باعث ساییدگی و پارگی باند انتقال میشود. توجه کنید که هر کاری روی گیربکس اتوماتیک، کار فشرده و در نتیجه پرهزینه خواهد بود.
همین امر را می توان در مورد خرد کردن دنده ها در خودروهای دستی نیز گفت، بنابراین توصیه می شود قبل از تعویض دنده به عقب کاملاً توقف کنید (اگرچه اکثر خودروهای مدرن به هر حال به شما اجازه تعویض دنده بدون توقف کامل را نمیدهند.)
مشکل چاله ها و سرعت گیرهای ایران
گزارشها نشان میدهند که یک سوم کل آسیبهای وسایل نقلیه در نتیجه چالهها ایجاد میشود، بنابراین بهتر است با دقت کامل رانندگی کنید تا از آسیب رسیدن به سیستم تعلیق و چرخهای خودرو جلوگیری کنید.
با کلیک در این قسمت میتوانید مقاله نگهداری و مراقبت از لاستیک خودرو را مطالعه کنید.
مسلماً، تشخیص برخی از چاله ها – به ویژه در هوای مرطوب یا در شب – دشوار است، اما در صورت امکان، باید از آنها اجتناب کرد.
به طور مشابه، رانندگی بر روی سرعت گیر بدون کاهش سرعت می تواند باعث آسیب به جلو و عقب خودرو، قسمت زیرین و احتمالاً سیستم اگزوز شود.
چراغ های هشدار داشبورد خودرو – آنها را نادیده نگیرید
داشبوردهای مدرن چراغهای هشدار بیشتری نسبت به خودروهای قدیمی دارند و اطلاعات گستردهای در رابطه با وضعیت اجزای خودرو به راننده انتقال میدهند.
برخی از آنها مانند «مایع شیشه شور» یا «لامپ از بین رفته» را می توان نادیده گرفت تا زمانی که فرصت توقف پیدا کنید، اما برخی دیگر باید در اولین فرصت بررسی شوند.
حتما دفترچه راهنمای خودرو را بررسی کنید تا بفهمید چراغ های هشدار روی داشبورد شما چه معنایی دارند و با جدیترین آنها آشنا شوید تا بدانید که در زمان نمایش این هشدارها چه کارهایی باید انجام دهید.
اگر اخطارهای زیر روی داشبورد ظاهر شد، به شما توصیه میشود متوقف شوید و از یک تعمیرکار متخصص یا یک گاراژ محلی معتبر کمک بگیرید:
موتور/ECU | سیستم ترمز | خرابی فرمان برقی | ایربگ | فشار روغن | سیستم خنک کننده
بالابردن دور موتور زمانی که موتور سرد است
ممکن است شنیده باشید که برخی میگویند سفرهای کوتاه مدت (در حد چند دقیقه) برای خودروی شما بسیار مضر است.
به این دلیل است که درواقع، همه وسایل نقلیه از سرد شروع میشوند و به مرور گرم میشوند، بنابراین نکته مهم این است که از بالابردن دور موتور تا زمانی که موتور گرم نشده است خودداری کنید.
این کار به روغن زمان میدهد تا گرم شود و در اطراف موتور گردش کند و از آسیبهای احتمالی و سایش و پارگی ناخواسته جلوگیری شود.
نگه داشتن پا روی کلاچ
نگه داشتن پا روی کلاچ ایده بدی است، به خصوص که به عنوان یک وسیله “مصرفی” در نظر گرفته میشود و بنابراین تحت پوشش ضمانت شرکت خودروسازی نیست.
نگه داشتن پا روی کلاچ معمولاً زمانی اتفاق میافتد که راننده نتواند پس از تعویض دنده پای خود را از روی پدال بردارد، یا هنگام تلاش برای استارت در سربالایی.
کنترل ضعیف کلاچ یا نیم کلاچ حرکت کردن باعث سایش بیش از حد و کاهش عمر صفحه و دیسک کلاچ میشود بنابراین پس از هربار کلاچ گرفتن مطمعن شوید که پای خود را از روی آن برمیدارید.
هنگام استارت زدن در سربالایی، خودرو را در حالت خلاص با ترمز دستی روشن بگذارید تا زمانی که آماده حرکت شوید.
ترمز دیرهنگام
ممکن است زمانی نیاز به توقف اضطراری داشته باشید، در این صورت ترمز ناگهانی اجتناب ناپذیر است.
اما ترمز دیرهنگام مداوم فشار بیشتری بر سیستم ترمز وارد میکند، لنتها و دیسکهای شما را سریعتر فرسوده میکند و همچنین هزینه سوخت بیشتری را در این فرآیند به شما تحمیل میکند.
به طور کلی، یک رویکرد مناسب و منطقی برای رانندگی، پیش بینی جاده پیش رو، برای خودرو و البته خود شما بهتر است.
گاز دادن قبل از خاموش کردن خودرو
یکی از 12 عادت بد رانندگی که باید انها را ترک کنید درجا گاز دادن خودرو میباشد این عادت که بیشتر بین رانندگان قدیمی رایج بود در خودروهای کاربراتوری برای بهتر استارت خوردن خودرو انجام میشد.
اما در خودروهای انژکتوری این کار باعث باقی ماندن مقداری سوخت در سیلندرها و انژکتورها میشود که به مرور زمان باعث ایجاد مشکلاتی از جمله کاهش شتاب خودرو و افزایش مصرف سوخت میشود.
استارت بلافاصله پس از باز کردن سوئیچ
باز کردن سوئیچ اصطلاحا زمانی است که ما یک مرتبه سوئیچ خودرو را میچرخانیم و با این کار جریان برق خودرو شروع به کار میکند.
بهتر است قبل از استارت، خودرو را 15 تا 20 ثانیه در حالت سوئیچ باز قرار دهید با این کار سوخت مشتعل نشدهی باقی مانده در انژکتور و سیلندرها شروع به حرکت میکند.
این امر موجب جلوگیری از ایجاد رسوب در انژکتور، ریپ زدن خودرو و استارت نخوردن و موارد دیگر میشود.